Dijital denetim hizmetlerinde dijital denetçinin genel rolü, kurumsal ihtiyaçları iletmek, çalışanların performansını denetlemek, rehberlik sağlamak, destek sağlamak, gelişim ihtiyaçlarını belirlemek ve her birinin başarılı olması için personel ile kuruluş arasındaki karşılıklı ilişkiyi yönetmektir.
Dijital faaliyetlerin denetlenmesi işletme kaynaklarının kullanımı ve faaliyetlerin verimliliği için olmazsa olmaz yeni kavramdır.
İçindekiler
Danışmanlık
Dijital denetim aşamasında danışmanlık, dijital faaliyetler, reel ve dijital çevrenin incelenmesi, bilgi toplanması ile yönlendirmeler yapılarak işletmenizin gelişim ihtiyaçları belirlenir.
Denetmenlik
Dijital denetim, hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” risklerinin belirlemesini, değerlendirilmesini ve böylece işletmenin kazanç elde etmesini sağlar.
Stratejistlik
Dijital denetiminin temel amacı, dijital faaliyetlerin sonuçlarından ortaya çıkan raporlara göre görüş beyan edebilmek ve stratejiler sunmaktır.
Dijital Denetim Hizmetleri
Dijital denetim uzmanı, denetçi; işletme amaç ve denetim iddiaları üzerine “önemli yanlışlık” risklerinin değerlendirilmesine dayanak oluşturmak ve hata-hile gibi faktörleri tespit etmek amacıyla risk değerlendirme prosedürleri yürütülür. Dijital faaliyetlerin denetlenmesi işletme ve markalar için oldukça önemlidir.
Dijital Denetim Hizmetleri Nelerdir?
Dijital denetim hizmetleri, işletmenin iç kontrolü dâhil olmak üzere, işletme ve çevresini tanımak amaçlanır. Risk değerlendirme prosedürleri için analitik prosedürler, gözlem ve tetkik prosedürleri uygulanıp uygun yönetim kademeleriyle görüşmeler yapılır.
Analitik Prosedürlerin Uygulanması
Dijital faaliyetlerin bütünü üzerinde bir sonuca varmaya yönelik analitik prosedürlerin uygulanması
Denetim Kanıtlarının Değerlendirilmesi
Toplanan denetim kanıtlarının değerlendirilmesi ve değerlendirmelere göre sağlamalar
Yanlışlıkların Değerlendirilmesi
Yaşama sunulmamış olanlar da dahil, tespit edilen yanlışlıkların değerlendirilmesi
Dijital Tablo ve Raporların Uygunluğu
Dijital raporlama çerçevesine uygun bir şekilde hazırlanmış olup olmadığını değerlendirilmesi
Denetim Prosedürlerinin Uygulanması
Dijital faaliyet sonuç formu sonrası olaylara ilişkin denetim prosedürlerinin uygulanması
Gerekli Prosedürlerin Uygulanması
Yakın örnekler üzerinden sonuçların karşılaştırılması üzerinde gerekli prosedürlerin uygulanması
Sonuçların Beyan Edilmesi
Yönetimden bağımsız dijital denetimin sonuçlarına ilişkin beyanların temin edilmesi, raporlanması ve değerlendirmelerin paylaşılması
Dijital Denetim Süreci Nasıl İşler?
Dijital denetim süreci işletme, dijital faaliyetleri, reel ve dijital çevrenin incelenmesi, bilgi toplanması ile denetim risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi dijital faaliyetlere dair kanıtların toplanması, prosedürlerin belirlenmesi ve uygulanması, dijital ve denetim sonuçlarının değerlendirilip, raporlanması şeklinde işler.
İddia ve Riskler
Yönetim beyanları ve karşılık gelen risklerin, dijital risklerin değerlendirilmesi
Değerlendirme ve Sonuçlandırma
Kanıtların toplanması, yanlışlıkların değerlendirilmesi, prosedürlerin uygulanması ve sonuçlar
Raporlama ve İletişim
Yönetimle, kurumsal yönetim sorumlularıyla ve diğer ilgili taraflarla iletişimde bulunulur.
Verimlilik ve Süreklilik İçin Dijital Denetim
Dijital denetim hizmetlerimiz işletmenizin sürdürmüş olduğu veya başlayacağı faaliyetleri verimli ve sürdürülebilir kılar.
Dijital denetim, kurumsal ihtiyaçları iletmek, çalışanların performansını denetlemek, rehberlik sağlamak, destek sağlamak, gelişim ihtiyaçlarını belirlemek ve her birinin başarılı olması için personel ile kuruluş arasındaki karşılıklı ilişkiyi yönetmektir.
Dijital denetiminin temel amacı, dijital faaliyetlerin sonuçlarından ortaya çıkan raporlara göre görüş beyan edebilmek için, denetlenen işletmenin iç kontrolü dâhil işletme ve çevresini tanımak suretiyle, hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” risklerini belirlemek, değerlendirmek ve böylece “önemli yanlışlık” riski olarak değerlendirilen risklere karşı yapılacak işlerin tasarlanması ve uygulanması için bir dayanak oluşturmaktır.
Dijital denetimin 3 temel aşamasının özeti şöyledir:
• İşletme, dijital faaliyetleri, reel ve dijital çevrenin incelenmesi, bilgi toplanması ile denetim risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi
• Dijital kanıtların toplanması, prosedürlerin belirlenmesi ve uygulanması
• Dijital ve denetim sonuçlarının değerlendirilip, raporlanması