Adapte Dijital
Kurumsal
Dijital Yönetim
AI SEO
Marka Yönetimi
Danışmanlıklar
Web & App & AI
Ads & Reklam
Kitle Yönetimi
Veri Yönetimi
Amaç & Hedef
Videolar
AINEO
Varlık & Marka Satışı
Blog
WhatsAppXLinkedInFacebook
kriz-doneminde-satis

Kriz Döneminde Satış Artırma: Müşteri Para Harcamazken Satışı Yükselten 90 Günlük Plan

YazanGürbüz Özdem İlk Yayın7 Ekim 2026 Okuma Süresi19–28 dk
Kriz Döneminde Satış Artırma: Müşteri Para Harcamazken Satışı Yükselten 90 Günlük Plan
💡 Kısaca: Bursa’da bir beyaz eşya bayisi düşünün.

Bursa’da bir beyaz eşya bayisi düşünün. Vitrinde 14 çamaşır makinesi, kasada iki günlük nakit, kapıda bakıp geçen müşteri. Telefon sabahtan beri bir kez çalıyor, o da tedarikçi. Sahibi bugün akşam kepengi indirirken hesap yapıyor: maaş günü 9 gün sonra, satış yarı yarıya düşmüş. Siz de aynı hesabı yapıyorsanız bu yazı sizin için.

Kriz döneminde satış artırmak, müşteriyi zorla harcatmak değildir. Kaygılı müşterinin ertelediği kararı öne çekmek ve zaten sizi arayan kişileri kaçırmamaktır. Para tamamen yok olmaz, yalnızca daha temkinli hareket eder. Sizin işiniz o temkinli parayı kendi kasanıza yönlendirmektir. Bunun için pahalı yatırım değil, sıralı ve ölçülebilir bir plan gerekir.

Aşağıda 90 günlük bir plan bulacaksınız. Önce müşterinin niçin harcamadığını okuyacağız, sonra satışın krizdeki üç kaynağını göreceğiz. Ardından ilk 30 günün nakit hamleleri, 31-60. günün telefonu çaldıran kanalları ve 61-90. günün fiyat ve peşin sistemi gelir. Sonunda kriz bitince kimin kazanacağını ve bu işi kendiniz mi yapacağınızı konuşuruz. Bir dijital danışmanlık ekibinin sahada gördüğü her adımı, sırayla ve sade yazdık.

MÜŞTERI

Müşteri Niçin Para Harcamıyor: Kaygıyı Doğru Okumak

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Müşteri parası olmadığı için değil, yarını bilmediği için bekliyor
  • Enflasyon yüzde 31 iken “sonra alırım” niçin bir karar değildir?
  • Fon krizi ve borsa düşüşü sizin dükkânınıza nasıl yansır?
  • Kaygılı müşteriye ne söylerseniz alır?

Satış düştüğünde ilk refleks “insanların parası yok” demektir. Oysa sahada gördüğümüz tablo farklıdır. Müşterinin cebinde para var, ama yarını göremiyor. Yarını göremeyen insan ihtiyacını ertelemez, kararını erteler. Çamaşır makinesi bozuktur ama “tamir ettireyim, üç ay daha idare etsin” der.

Rakamlar bu kaygıyı doğruluyor. TÜİK verisine göre yıllık enflasyon Ağustos 2026 itibarıyla yüzde 31,51. Tüketici güven endeksi Eylül’de 91,9 ve 100’ün altındaki her değer kötümser bölge demek. Yani müşteriniz istatistik olarak da kötümser. Bu kötümserliği kabul etmeden onu satışa çeviremezsiniz.

Müşteri parası olmadığı için değil, yarını bilmediği için bekliyor

Kaygı ile yoksulluk aynı şey değildir. Yoksul müşteriye satamazsınız, kaygılı müşteriye satabilirsiniz. Kaygılı müşteri fiyatı değil riski sorgular. “Ya bozulursa, ya işim giderse, ya daha ucuzu çıkarsa.” Sizin cevabınız fiyat indirimi değil, risk azaltmadır. Uzatılmış garanti, ücretsiz kurulum, 30 gün iade, ikinci ürüne öncelik. Müşterinin sorusu “kaça” değil “ya olmazsa” ise satış konuşmanız oradan başlar. Bu okuma doğru yapılmadan hiçbir kampanya tutmaz.

Satış düştüğünde ilk refleks “insanların parası yok” demektir.

Enflasyon yüzde 31 iken “sonra alırım” niçin bir karar değildir?

Yıllık yüzde 31,51 enflasyonda bekleyen müşteri para biriktirmez, alım gücü kaybeder. Bugün 30 bin liralık bir buzdolabı altı ay sonra kabaca 35 bine yaklaşır. Bunu müşteriye korkutarak değil, hesap göstererek anlatırsınız. “Bugünkü fiyat 45 gün geçerli” cümlesi baskı değil bilgidir. Fiyat güncelleme sıklığını nasıl kuracağınızı fiyatı koruma rehberinde ayrıntılı bulursunuz. Beklemenin maliyetini gösteren satıcı, indirim yapan satıcıdan daha çok kapatır.

Fon krizi ve borsa düşüşü sizin dükkânınıza nasıl yansır?

SPK 17 Eylül 2026’da 7 portföy şirketinin 130 fonunu tasfiyeye aldı. 350 ile 500 bin arasında yatırımcı etkilendi, BIST 100 bir günde yüzde 5’ten fazla düştü. Bu insanların bir kısmı sizin müşteriniz. Kayıp yaşayan kişi büyük alışverişi durdurur, küçük ve güvenli alışverişe döner. Sizin için anlam şu: büyük ürün yerine giriş paketi, tek seferde ödeme yerine net peşin avantajı. Eylül’de kimin hâlâ sattığını Eylül 2026 satış tablosunda görürsünüz.

Kaygılı müşteriye ne söylerseniz alır?

Kaygılı müşteri övgü ve baskı duymak istemez, kontrol duymak ister. “Bugün almazsanız kaçırırsınız” cümlesi kapıyı kapatır. “Karar sizin, hesabı birlikte yapalım” cümlesi kapıyı açar. Satışı kapatan altı cümle kalıbı vardır ve hepsi müşteriye seçenek bırakır. Bu kalıpların tamamını kaygılı müşterinin duymak istediği cümleler yazısında topladık. Kaygıyı satışa çevirmenin tek yolu korkutmamaktır. Korkan müşteri kaçar, güvenen müşteri geri gelir.

Kaygılı Müşterinin Karar AkışıMüşteri geliyorİhtiyaç var, karar yokSorusu ne?“Kaça” mı, “ya olmazsa” mıYanlış cevap: indirimRisk aynı kalırMüşteri yine beklerDoğru cevap: risk azaltGaranti, iade, kurulumKarar bugün verilirGüven endeksi 91,9Kötümser bölgeKaynak: TÜİK tüketici güven endeksi, Eylül 2026
Kaygılı müşteri fiyatı değil riski sorar; cevabınız indirim değil risk azaltma olur.
KRIZDE

Krizde Satışın 3 Kaynağı: Mevcut Müşteri, Sizi Arayan, Rakibin Bıraktığı

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Eski müşteri niçin en ucuz satıştır?
  • Google’da sizi arayanlar kimdir, nasıl bulursunuz?
  • Kapanan rakibin müşterisi nereye gider?
  • Küçük işletme büyüğe karşı hangi alanda satar?

Kriz döneminde “yeni müşteri bulmalıyım” cümlesi çoğu esnafı yorar. Yeni müşteri en pahalı satıştır ve krizde daha da pahalanır. Oysa önünüzde üç kaynak duruyor ve üçü de daha ucuz. Zaten sizden alanlar, zaten sizi Google’da arayanlar ve rakibinizin bırakıp gittiği müşteriler.

Bu üç kaynak plan sıralamasını da belirler. Önce mevcut müşteri, çünkü telefon numarası elinizde. Sonra sizi arayan, çünkü niyeti hazır. En son rakibin bıraktığı, çünkü onu ikna etmek gerekir. Nakit sıkışıkken sırayı bozmak paranızı en yavaş dönen yere gönderir.

Eski müşteri niçin en ucuz satıştır?

Sizden bir kez alan kişi sizi tanır, güvenir ve numaranızı kaydeder. Ona ikinci ürünü satmak için reklam, vitrin ya da tanıtım gerekmez. Bir mesaj yeter. Buna rağmen çoğu işletme müşteri listesini üç yıldır açmaz. Eski müşterinin niçin uzaklaştığını ve nasıl döndüğünü eski müşterinin geri gelme yolu yazısında anlattık. Kriz planının ilk haftası tamamen bu listeye ayrılır. Kasayı en hızlı bu liste döndürür.

Kriz döneminde “yeni müşteri bulmalıyım” cümlesi çoğu esnafı yorar.

Google’da sizi arayanlar kimdir, nasıl bulursunuz?

Her ay yüzlerce kişi “Bursa beyaz eşya servisi” ya da “Bursa’da uygun buzdolabı” yazıyor. Bir kısmı sizin sayfanızı görüyor, bakıyor, aramıyor. Bu kişiler bedava müşteri adayıdır ve Search Console raporunda isim isim değil, kelime kelime görünür. Hangi kelimede göründüğünüzü ve niçin tıklanmadığınızı telefonu çaldırmanın en ucuz yolu yazısı gösterir. Zaten sizi arayanı kaçırmak krizin en pahalı hatasıdır. Reklam parası harcamadan önce bu kaçağı kapatın.

Kapanan rakibin müşterisi nereye gider?

Kriz her sokakta birkaç kepenk indirir. O kepengin müşterisi yok olmaz, yeni bir adres arar. Aradığı adres ilk olarak Google haritada ve ikinci olarak tanıdık tavsiyesinde çıkar. Rakibin adını arayana sizin çıkmanız, kapanan servisin garantisini devralmanız, “rakibinizden gelenlere ilk bakım ücretsiz” demeniz mümkündür. Altı somut yolu kapanan rakibin müşterisini kazanma yazısında sıraladık. Bu kaynak yavaş açılır ama uzun sürer.

Küçük işletme büyüğe karşı hangi alanda satar?

Büyük zincir fiyatta kazanır, siz hızda ve yakınlıkta kazanırsınız. Aynı gün kurulum, tanıdık servis, telefonu açan bir insan. Krizde müşteri risk azaltmak ister ve yakınlık en büyük risk azaltıcıdır. Krizde hangi sektörlerin hâlâ sattığını krizde en çok satan sektörler yazısında görürsünüz. Küçüğün büyüğe karşı öne geçtiği altı alan da orada. Turizm, savunma ve e-ticaret rekor kırıyor. Bu sektörlere mal ya da hizmet satan esnaf da onlarla birlikte büyüyor.

Krizde Satışın 3 KaynağıSoldan sağa: en ucuz ve en hızlıdan, en yavaşa1. Mevcut müşteriNumarası elinizdeGüven hazırAraç: mesaj, aramaSüre: 1. haftaMaliyet: sıfıra yakın2. Sizi arayanGoogle’da niyeti hazırGörüyor, tıklamıyorAraç: Search ConsoleSüre: 2-6. haftaMaliyet: düşük3. Rakibin bıraktığıYeni adres arıyorİkna gerekirAraç: harita, tavsiyeSüre: 6-12. haftaMaliyet: orta, kalıcıSırayı bozmak nakdi en yavaş dönen kaynağa gönderir
Üç kaynak, üç hız: önce elinizdeki liste, sonra sizi arayan, en son rakibin bıraktığı.
İLK

İlk 30 Gün: Nakit Döndüren Hızlı Hamleler

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Dönmeyen stok 30 günde nasıl nakde döner?
  • Bankaya gitmeden nakit nereden bulunur?
  • Günde 1 saatle satışa en çok etki eden iş hangisi?
  • Maaş günü yaklaşırken en hızlı satış nereden gelir?

İlk 30 günün tek hedefi vardır: kasaya para sokmak. Marka çalışması, yeni site, büyük kampanya bu ayın işi değildir. Bu ay raftaki mal, listedeki müşteri ve elinizdeki telefonla nakit döndürürsünüz. Günde bir saat yeter, ama o saat her gün olmalıdır.

Sahada en sık gördüğümüz hata 30 günü “hazırlıkla” geçirmektir. Logo yenilenir, site tasarlanır, kampanya tasarlanır ve ay biter. Kasada değişen bir şey olmaz. İlk ayın ölçütü tek rakamdır: kasaya giren nakit. Her gün bu rakama bakın ve hangi hamlenin para getirdiğini not edin.

Dönmeyen stok 30 günde nasıl nakde döner?

Raftaki 14 çamaşır makinesi sizin için stok, müşteri için fırsat olabilir. Stoğu tek tek indirimle satmak marj yakar. Stoğu paketleyerek satmak marjı korur. Makine artı kurutucu, buzdolabı artı üç yıl bakım, eski ürün takasında ek indirim. Paket müşteriye “karar verme yükünü” azaltır ve size iki ürünü tek seferde sattırır. Model ve kampanya kurgusunu raftaki malı 30 günde nakde çevirme modeli yazısında görürsünüz. Stok bekledikçe enflasyona karşı değer kaybeder.

İlk 30 günün tek hedefi vardır: kasaya para sokmak.

Bankaya gitmeden nakit nereden bulunur?

TCMB politika faizi 10 Eylül kararıyla yüzde 37’de sabit. Bu faizle kredi çeken esnaf satıştan değil borçtan konuşur. Kredi dışı altı nakit kaynağı vardır. Peşin satış indirimi, ön sipariş, tedarikçi vadesi, atıl demirbaş satışı, alacak tahsili ve KOSGEB destekleri. KOSGEB programlarını ve başvuru sırasını bankaya gitmeden nakit döndüren kaynaklar yazısında bulursunuz. Önce kendi kasanızın içindeki nakdi çıkarın, sonra dışarı bakın.

Günde 1 saatle satışa en çok etki eden iş hangisi?

Günde bir saatiniz varsa o saati müşteri listesine harcayın. Pazartesi eski müşteriye mesaj, salı gelen cevaplara dönüş, çarşamba Google işletme profili, perşembe stok paketi, cuma ölçüm. Bu ritim dört haftada bir sistem olur. Hangi gün ne yapacağınızı gün gün 30 günlük satış takvimi yazısında yazdık. Bir saat az görünür, ama 30 gün üst üste 30 saat eder. Çoğu esnaf yılda bu kadar planlı satış saati geçirmez.

Maaş günü yaklaşırken en hızlı satış nereden gelir?

En hızlı satış, karar vermiş ama ödemeyi erteleyen müşteriden gelir. Vade isteyen müşteriye “peşin ödemede yüzde 8 avantaj” demek nakdi öne çeker. Bu indirimi hesapsız vermek marjı eritir, hesaplı vermek kasayı kurtarır. Hesabın nasıl yapıldığını peşin satış için indirim hesabı yazısında adım adım gösterdik. Vade mi peşin mi sorusunun krizdeki cevabı nettir. Kasada bugün duran para, alacakta üç ay bekleyen paradan değerlidir.

90 Günlük Plan: Üç Evre, Üç ÖlçütGün 1Gün 30Gün 60Gün 901-30: Nakit döndürListe, stok paketi, peşinÖlçüt: kasaya giren31-60: Telefonu çaldırGoogle, WhatsApp, ölçümÖlçüt: günlük arama61-90: Sistemi kurFiyat, paket, peşin kuralıÖlçüt: brüt marjHer evrede günde 1 saat, her cuma tek rakamEvre bitmeden bir sonrakine geçmeyin; nakit dönmeden reklam, reklam ölçülmeden fiyat sistemi kurulmaz.En sık hata: ilk 30 günü hazırlıkla geçirmek
Üç evre sırayla işler: önce kasa, sonra telefon, en son kalıcı fiyat ve paket sistemi.
3160

31-60. Gün: Telefonu Çaldıran Kanal

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Reklamı kesmek niçin pahalıya patlar?
  • WhatsApp satış hattı nasıl kurulur, “sonra bakarım” nasıl biter?
  • Sosyal medya ve web sitesi satış getirmiyorsa kaçak nerede?
  • Reklam bütçesi ne kadar olmalı, neyi ölçmelisiniz?

İlk ay kasayı döndürdüyse ikinci ay telefonu çaldırır. Buradaki soru “hangi kanal” değil, “hangi kanal ölçülebilir” sorusudur. Ölçemediğiniz kanala harcadığınız her lira krizde iki kat pahalıdır. Google işletme profili, arama reklamı ve WhatsApp hattı ölçülebilir üç kanaldır.

Bu ayda bütçe konuşması da başlar. Herkes reklamı keserken tıklama maliyeti düşer, çünkü açık artırmada rakip azalır. Bu, krizin az bilinen fırsatıdır. Ama fırsatı kullanmak için önce sızdıran kovayı tamir etmelisiniz. Sitesi aramayı zorlaştıran esnafın reklamı, deliği büyütmekten başka işe yaramaz.

Reklamı kesmek niçin pahalıya patlar?

Reklamı kesmek bugün para biriktirir, üç ay sonra müşteri kaybettirir. Google’da bir kelimeyi bırakmak rakibinize o kelimeyi ucuza verir. Geri döndüğünüzde aynı yeri iki katına satın alırsınız. Krizde doğru hamle kesmek değil daraltmaktır: satış getirmeyen kelimeyi kapatın, arama getireni koruyun. Herkes keserken ucuza müşteri alma fırsatının hesabını reklamı kesmenin gizli maliyeti yazısında yaptık. Kesme kararı bir kez verilir ama bedeli aylarca ödenir.

İlk ay kasayı döndürdüyse ikinci ay telefonu çaldırır.

WhatsApp satış hattı nasıl kurulur, “sonra bakarım” nasıl biter?

“Sonra bakarım” diyen müşteri sizi reddetmiyor, kararı erteliyor. WhatsApp hattı bu ertelemeyi kısaltır. Fiyatı, stoğu ve teslim gününü yazılı ve dakikalar içinde verirsiniz. Müşteri eşine ekranı gösterir, karar aynı akşam biter. Hattı kurmanın ve satış istemenin ayıp olmadan nasıl yapılacağını WhatsApp satış hattı kurulumu yazısında adım adım anlattık. Numara, karşılama mesajı, katalog ve 24 saat kuralı. Dört parça, bir hafta.

Sosyal medya ve web sitesi satış getirmiyorsa kaçak nerede?

Her gün paylaşıyorsunuz, beğeni geliyor, satış gelmiyor. Sorun içerik değil, kaçak noktalarıdır. Profilde telefon yok, sitede fiyat yok, formdan gelen mesaja üç gün sonra dönülüyor. Bunlar altı tipik kaçaktır ve hepsi ücretsiz kapatılır. Sitenizi kapatmak yerine düzeltmenin yolunu sosyal medya ve site kaçak noktaları yazısında sıraladık. Kaçak kapanmadan reklam vermek, delik kovaya su taşımaktır. Önce kova, sonra su.

Reklam bütçesi ne kadar olmalı, neyi ölçmelisiniz?

Krizde reklam bütçesinin doğru rakamı yoktur, doğru oranı vardır. Her kanal için tek soru sorarsınız: harcanan her 100 liraya kaç arama geldi? Aramayı satışa çeviren kanal bütçeyi hak eder, çevirmeyen kesilir. Bu tabloyu haftada bir doldurmak yeter. Neyi kesip neyi tutacağınızı söyleyen ölçüm tablosunu krizde reklam bütçesi ölçüm tablosu yazısında hazır verdik. Az bütçeyle en çok satış getiren tek kanal, ölçtüğünüz kanaldır.

6190

61-90. Gün: Fiyat, Paket, Peşin ve Kalıcı Sistem

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Rakip fiyat kırarken fiyatı korumak nasıl mümkün olur?
  • Peşin satış için indirim ne kadar olmalı?
  • Paket ve kombine satış krizde niçin işe yarar?
  • Enflasyon yüzde 31 iken fiyat ne sıklıkla güncellenir?

Üçüncü ay nakit ve telefon düzenini kalıcı sisteme çevirir. Sistem demek, siz dükkânda olmasanız da işleyen üç kural demektir. Fiyat kuralı, paket kuralı ve peşin kuralı. Bu üç kural yazılmadan kriz sonrası büyüme de gelmez. Çünkü büyüme, krizde kurulan disiplinin üstüne oturur.

Bu ayın ölçütü brüt marjdır. İlk iki ay ciro için çalışırsınız, üçüncü ay marj için. Rakip fiyat kırarken sizin marjı korumanız mümkündür ve bunun yolu indirim değil değer paketidir. İmalat PMI 27 aydır 50’nin altında, yani üretici de daralıyor. Daralan pazarda marjı koruyan işletme ayakta kalır.

Rakip fiyat kırarken fiyatı korumak nasıl mümkün olur?

Rakip yüzde 15 indirim yaptığında refleks aynısını yapmaktır. Oysa indirim yarışında küçük işletme her zaman kaybeder, çünkü büyüğün nefesi uzundur. Fiyatı korumanın yolu aynı ürünü değil, farklı bir teklifi satmaktır. Aynı makine artı kurulum artı iki yıl bakım. Müşteri fiyatı değil toplam değeri kıyaslar. Krizde fiyat düşürmenin niçin satışı artırmadığını krizde fiyat düşürmek niçin satışı artırmaz yazısında rakamla gösterdik. Fiyat kırmak kolay, geri almak zordur.

Üçüncü ay nakit ve telefon düzenini kalıcı sisteme çevirir.

Peşin satış için indirim ne kadar olmalı?

Peşin indirimi keyfi değil hesaplı olur. Ölçüt, vadeli alacağın size maliyetidir. Politika faizi yüzde 37 iken üç aylık alacak kabaca yüzde 9 değer kaybeder. Bu durumda yüzde 5 ile 8 arası peşin indirimi size kazandırır, müşteriye de hissedilir bir avantaj verir. Yüzde 15 vermek marjı bağışlamaktır. Hesabın adımlarını vade yerine nakdi seçtiren hesap yazısında tablo hâlinde bulursunuz. Peşin kuralını yazın ve her satışta uygulayın.

Paket ve kombine satış krizde niçin işe yarar?

Kaygılı müşteri az karar vermek ister. Paket, üç kararı tek karara indirir. Üstelik sepet tutarını artırırken müşteriye “kazandım” hissi verir. Beyaz eşyada makine artı kurutucu, kuaförde kesim artı bakım, servis işinde bakım artı yedek parça. Paketin nasıl fiyatlanacağını ve hangi ürünün “çekici” ürün olacağını paket ve kampanya modeli yazısı anlatır. Paket, indirim yapmadan indirim hissi veren tek araçtır. Krizde en çok bu araç çalışır.

Enflasyon yüzde 31 iken fiyat ne sıklıkla güncellenir?

Yıllık yüzde 31,51 enflasyonda fiyatı yılda bir güncelleyen esnaf, her ay marjından yaklaşık iki puan kaybeder. Aylık güncelleme ise müşteriyi yorar ve güveni sarsar. Sahada işleyen düzen, 45 ile 60 gün arası fiyat listesi ve etikette geçerlilik tarihidir. “Bu fiyat 15 Kasım’a kadar geçerli” cümlesi hem sizi korur hem müşteriye bugün karar verme nedeni verir. TÜİK Eylül verisi 5 Ekim’de açıklanıyor; fiyat listenizi o takvime bağlayın. Güncelleme sıklığı sistemin parçasıdır, refleks değil.

Rakip Fiyat Kırınca İki YolYol A: Siz de fiyat kırınAynı ürün, yüzde 15 düşük fiyatMüşteri yalnızca fiyatı kıyaslarMarj erir, nefes kısalırBüyük zincir yarışı her zaman kazanırEski fiyata dönmek aylar alırSonuç: ciro belki, marj yokYol B: Değer paketi kurunAynı fiyat, ürün artı kurulum artı bakımMüşteri toplam değeri kıyaslarMarj korunur, sepet büyürYakınlık ve hız küçüğün silahıdırPeşin kuralıyla nakit öne çekilirSonuç: ciro ve marj birliktePaket, indirim yapmadan indirim hissi veren araçtır
Fiyat kırmak ciroyu belki tutar, marjı tutmaz; değer paketi ikisini birlikte korur.
KRIZ

Kriz Bitince Kim Kazanır ve Bunu Kendiniz mi Yaparsınız?

BU BÖLÜMÜN ÖZETİ

  • Dayanmak mı kapatmak mı, karar zamanı nasıl belirlenir?
  • Kriz bitince ilk kim kazanır?
  • Satış artırma işi ajansa mı verilir, kendiniz mi yaparsınız?
  • Birine verirseniz ne istemeli, neyi ölçmelisiniz?

Her kriz biter ve bittiğinde herkes aynı anda toparlanmaz. Kurumlar büyüme konusunda bölünmüş durumda: OECD tahmini aşağı çekiyor, IMF 2026 büyümeyi yüzde 3,7’ye yükseltiyor. Bu belirsizlik sizin lehinize çalışabilir. Çünkü belirsizlikte hazırlanan az, bekleyen çoktur. Hazırlanan işletme, kriz bittiğinde ilk altı ayı rakipsiz geçirir.

Bu noktada iki soru kalır. Dayanmalı mı, kapatmalı mı? Ve bu planı kendiniz mi yürütmelisiniz, birine mi vermelisiniz? İkisinin de cevabı duyguyla değil rakamla verilir. Aşağıdaki dört başlık bu iki kararı sadeleştirir. Karar yine sizindir, ama artık ölçütünüz vardır.

Dayanmak mı kapatmak mı, karar zamanı nasıl belirlenir?

Bu kararın doğru zamanı “bıkınca” değil, üç rakam üst üste kötüyken gelir. Aylık nakit açığı, sabit gider oranı ve 90 günlük planın ölçülen sonucu. Plan uygulanmadan kapatmak, sınav vermeden sınıfta kalmaktır. Plan uygulandı ve kasaya giren yine artmadıysa karar daha kolay verilir. Krizin ne kadar sürebileceğini ve karar tablosunu dayanmak mı kapatmak mı karar rehberi yazısında bulursunuz. Kararı ertelemek de bir karardır ve en pahalısıdır.

Her kriz biter ve bittiğinde herkes aynı anda toparlanmaz.

Kriz bitince ilk kim kazanır?

Kriz bittiğinde ilk kazanan, en büyük değil en hazır olandır. Hazır olmak demek: müşteri listesi güncel, Google’da görünür, WhatsApp hattı işliyor, fiyat kuralı yazılı. Talep döndüğünde bu işletme reklam yarışına girmeden dolar. Bekleyen işletme ise o gün sıfırdan başlar ve pahalı müşteri alır. Şimdiden hazırlanan işletmenin altı aylık avantajını kriz bitince ilk kim kazanır yazısında anlattık. 90 günlük plan aslında kriz sonrası için kurulur.

Satış artırma işi ajansa mı verilir, kendiniz mi yaparsınız?

İlk 30 günü kendiniz yapabilirsiniz ve yapmalısınız, çünkü müşterinizi en iyi siz tanırsınız. 31. günden sonra iş teknikleşir: Search Console okumak, reklam ölçmek, siteyi düzeltmek. Burada saatinizin değeri devreye girer. Günde bir saatiniz varsa ve o saat tezgâhta daha çok kazanıyorsa teknik kısmı devretmek mantıklıdır. Neyi kendinizin yapacağını, neyi vereceğinizi ajansa mı verilir kendiniz mi yaparsınız yazısı ayırır. Karar, gurur değil saat hesabıdır.

Birine verirseniz ne istemeli, neyi ölçmelisiniz?

Satış işini birine verirken üç şey istersiniz: yazılı 90 günlük plan, haftalık tek rakam raporu ve arama sayısına bağlı hedef. “Marka bilinirliği” ya da “erişim” gibi ölçülemeyen vaatlere bütçe ayırmayın. Hedef telefonun çalması ve kasaya giren nakit olsun. Sözleşmede ne yazması gerektiğini ve hangi soruları soracağınızı ne isteyip neyi ölçeceğiniz yazısında listeledik. Ölçemediğiniz işe para vermeyin. Bu kural ajans için de, kendi mesainiz için de geçerlidir.

Toparlarsak: kriz döneminde satış artırmak, kaygılı müşteriye kontrol vermek ve zaten sizi arayanı kaçırmamaktır. İlk 30 gün elinizdeki liste ve stokla nakit döndürürsünüz. 31-60. gün Google, WhatsApp ve ölçümle telefonu çaldırırsınız. 61-90. gün fiyat, paket ve peşin kuralıyla sistemi yazarsınız. Kriz bittiğinde ilk kazanan, bu üç evreyi şimdi tamamlayan olur.

Sahadan Notlar

Bursa’daki beyaz eşya bayisi ilk hafta üç yıllık müşteri listesine 180 mesaj atıyor. 22 cevap, 6 satış, hepsi paket. İkinci ay Google profilini düzeltip fiyat listesini siteye koyuyor, günlük arama ikiden altıya çıkıyor. Üçüncü ay peşin kuralını yüzde 6 olarak yazıyor. Vitrindeki 14 makineden 9’u gidiyor, yeni sipariş peşin geliyor. Sahnedeki rakamlar tipik ve anonimdir; sizin rakamınız listenizin büyüklüğüne göre değişir.

Kısa Sözlük

  • Tüketici güven endeksi: TÜİK’in aylık ölçtüğü, 100’ün altı kötümserlik anlamına gelen tüketici beklenti göstergesi.
  • Değer paketi: Fiyat düşürmeden ürüne kurulum, bakım ya da ikinci ürün ekleyerek toplam algıyı büyüten teklif.
  • Peşin kuralı: Vadeli alacağın maliyetine göre hesaplanmış, her satışta aynı uygulanan yazılı peşin indirim oranı.

Hızlı Özet

  • Müşteri parasız değil kaygılı; risk azaltan teklif indirimden çok satar.
  • Sıra değişmez: mevcut müşteri, sizi arayan, rakibin bıraktığı; sonra reklam.
  • Her evrenin tek ölçütü var: kasaya giren, günlük arama, brüt marj.
SIK

Sık Sorulan Sorular

Sıradaki Adım: Planı okudunuz, şimdi sıra sizin rakamınızda. Önce 30 günlük takvimi açın ve Google’da sizi arayanları kaçırıp kaçırmadığınıza bakın. Dilerseniz Adapte Dijital olarak Search Console verinize bakıp kaybettiğiniz satışı gösteren ücretsiz bir teşhis yapalım; sonrası 90 günlük Satış Artırma çalışması, tek fiyat, peşin. Ücretsiz teşhis isteyin.

Müşteri para harcamıyor ve satışlar düştü, ilk gün ne yapmalıyım?

İlk gün reklam ya da kampanya değil, müşteri listenizi açın. Son üç yılda sizden alan herkese kısa, kişisel bir mesaj gönderin ve tek bir paket teklif edin. Kaygılı müşteri baskı değil seçenek ister; mesajınız “karar sizin” tonunda olsun. Cevap oranını not edin, çünkü 90 günlük planın ilk rakamı budur.

Kriz dönemi satış planı sıfırdan nasıl kurulur?

Üç evre ve üç ölçütle kurulur. İlk 30 gün liste, stok paketi ve peşin teklifle kasaya nakit sokarsınız. 31-60. gün Google profili, WhatsApp hattı ve reklam ölçümüyle telefonu çaldırırsınız. 61-90. gün fiyat, paket ve peşin kuralını yazılı sisteme çevirirsiniz. Her cuma tek rakama bakarsınız ve evre bitmeden sonrakine geçmezsiniz.

Krizde reklamı tamamen kesmek para biriktirir mi?

Kısa vadede biriktirir, üç ay içinde kaybettirir. Bıraktığınız arama kelimesini rakibiniz ucuza alır ve geri döndüğünüzde aynı yeri daha pahalı satın alırsınız. Doğru hamle kesmek değil daraltmaktır: arama getirmeyen kelimeyi kapatın, telefonu çaldıranı tutun. Herkes keserken tıklama maliyeti düşer; bu, krizin az bilinen fırsatıdır.

Rakip fiyat kırıyor, ben de kırmalı mıyım?

Hayır, teklifinizi değiştirin. Aynı ürünü daha ucuza satmak yerine aynı fiyata kurulum, bakım ya da ikinci ürün ekleyin. Müşteri fiyatı değil toplam değeri kıyaslamaya başlar ve marjınız korunur. İndirim yarışında büyük zincirin nefesi sizden uzundur; o yarışa girmeyin. Fiyatı kırmak kolaydır, geri almak aylar sürer.

Enflasyon yüzde 31 iken fiyat listemi ne sıklıkla güncellemeliyim?

Sahada işleyen düzen 45 ile 60 gün arası güncelleme ve etikette geçerlilik tarihidir. Yılda bir güncelleyen esnaf her ay marjından kaybeder, her ay güncelleyen ise müşterinin güvenini yorar. “Bu fiyat şu tarihe kadar geçerli” cümlesi hem sizi korur hem müşteriye bugün karar verme nedeni sunar. Listenizi TÜİK’in aylık açıklama takvimine bağlayın.

Satış artırma işini ajansa verirsem neyi ölçmeliyim?

Üç şey isteyin: yazılı 90 günlük plan, haftalık tek rakam raporu ve arama sayısına bağlı hedef. Marka bilinirliği ya da erişim gibi ölçülemeyen vaatlere bütçe ayırmayın. Ölçüt telefonun çalması ve kasaya giren nakit olsun. İlk 30 günü kendiniz yapın, teknik kısım olan Search Console, reklam ölçümü ve site düzeltmeyi devredin.

Bu Konuyla İlgili Diğer İçerikler

Bu yazıyı paylaşın
WhatsAppXLinkedInFacebook

Yorumlar

TREN